default_mobilelogo

ΓΛΩΣΣΑ - LANGUAGE

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ιστότοπος Ποιότητας στην Υγεία

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 02:00

Εικονική Κολονοσκόπηση (Αδάμ Χατζηδάκης)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αδάμ Α. Χατζηδάκης

Επίκουρος Καθηγητής Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Ορισμός

Η εικονική (αξονική) κολονοσκόπηση - Virtual CT-Colonoscopy - αποτελεί μια νέα απεικονιστική εξέταση του παχέος εντέρου με σκοπό τη μελέτη του αυλού του χωρίς τη χρήση ενδοσκοπίου. Ο όρος «εικονική κολονοσκόπηση» δανείζεται από την «εικονική πραγματικότητα», διότι στην ουσία δημιουργούμε μια τρισδιάστατη απεικόνιση και ταξιδεύουμε εντός αυτής με την "μάτι" μας προς όποια κατεύθυνση θέλουμε.

 

Επιδημιολογικά

Διεθνώς η κλασσική κολονοσκόπηση προτείνεται ως εξέταση ρουτίνας σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνδρες άνω των 50 ετών για τη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (1,2). Λόγω όμως του γεγονότος ότι η εξέταση δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, συζητείται σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού να προτείνεται ως εξέταση ρουτίνας η εικονική κολονοσκόπηση και σε περίπτωση ανίχνευσης παθολογικού ευρήματος, να οδηγείται ο ασθενής στην ενδοσκόπηση.

 

Τεχνική

Η εικονική κολονοσκόπηση πραγματοποιείται μετά από 24ωρη προετοιμασία του ασθενούς με ειδική καθαρτική ουσία, όπως και για την κλασσική μέθοδο. Γίνεται εισαγωγή αέρα μέσω ενός μικρού ρύγχους που τοποθετείται στον πρωκτό και ακολουθεί τομογραφία της κοιλιακής χώρας κατά την ύπτια και τη πρηνή θέση του ασθενούς. Ο ασθενής θα πρέπει βέβαια να είναι σε θέση να συγκρατήσει τον αέρα εντός του εντερικού σωλήνα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι αποφεύγεται η δυσάρεστη διείσδυση του ενδοσκοπίου σε όλο το μήκος του παχέος εντέρου, καθώς επίσης και το γεγονός ότι μπορούμε να εξετάσουμε περιοχές που το ενδοσκόπιο δεν μπορεί να φτάσει λόγω ανατομικών προβλημάτων, κακής συνεργασίας του ασθενή ή ύπαρξης εμποδίων στον αυλό του εντέρου. Υπάρχει όμως το μειονέκτημα της μη δυνατότητας λήψης βιοψίας σε περίπτωση ύπαρξης παθολογικού ευρήματος. Η εικονική κολονοσκόπηση συνδυάζεται με την διενέργεια κλασσικής υπολογιστικής τομογραφίας που αναδεικνύει με κάθε λεπτομέρεια τόσο το εντερικό τοίχωμα όσο και τα λοιπά κοιλιακά όργανα, ιδίως εάν γίνει ταυτόχρονη έγχυση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ συχνή η αποκάλυψη και άλλων εξω-εντερικών ευρημάτων σχετικών ή όχι με το παχύ έντερο (3).

 

Ενδείξεις

Οι μέχρι στιγμής διεθνώς αποδεκτές ενδείξεις είναι :

- Σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε κλασσική κολονοσκόπηση

- Σε ασθενείς που δεν ενδείκνυται ή δεν μπορεί να γίνει ή να ολοκληρωθεί η κλασσική κολονοσκόπηση

 

Ευρήματα

Με τη προϋπόθεση καλού καθαρισμού και επαρκούς διάτασης του παχέος εντέρου με αέρα (Εικ. 1α και β), η μέθοδος αναδεικνύει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εσωτερική διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής του εντερικού βλεννογόνου. Οποιαδήποτε υπέγερση προς τα έσω (μάζα, πολύποδας, εντερικό στερεό ή υγρό υπόλοιπο - Εικ. 2α και β) ή προβολή προς τα έξω (εκκολπώματα - Εικ. 3α, β και γ) απεικονίζεται με την ακρίβεια που το έκανε στο παρελθόν και η κλασσική ακτινολογική μέθοδος του βαριούχου υποκλυσμού διπλής αντίθεσης (double contrast barium enema). Η αντιστοιχία των δύο μεθόδων είναι πολύ υψηλή όσον αφορά την αποτύπωση του αερογράμματος του παχέος εντέρου, ενώ η αξονική κολονοσκόπηση δίδει και επιπρόσθετες πληροφορίες σε τρία επίπεδα σχετικά με το τοίχωμα και τους τριγύρω ιστούς (Εικ. 4α, β και γ).

 

Αποτελέσματα

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η αξονική κολονοσκόπηση έχει συγκρίσιμη ευαισθησία και ειδικότητα με την κλασσική, ιδίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (4) καθώς και για πολύποδες μεγέθους > 6 χιλιοστών (5) με πλατιά βάση (Εικ. 5α και β) ή με παρουσία μίσχου (Εικ. 6α και β). Πολύποδες μικρότεροι των 5 χιλιοστών ιδίως όταν βρίσκονται πάνω σε εντερικές πτυχές (Εικ. 7α, β και γ), είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν από εντερικές ακαθαρσίες. Κατά επέκταση, μειονέκτημα της μεθόδου αποτελούν τα ψευδώς θετικά ευρήματα που οφείλονται σε εντερικό περιεχόμενο που δεν καθαρίστηκε. Υπάρχουν όμως τεχνικές "βαφής" των στερεών υπολοίπων με βάριο, που μπορούν να διευκολύνουν τη διαφορο-διάγνωση των πραγματικών μαζών από το εντερικό περιεχόμενο (6). Μόνιμες στενώσεις που δεν εκπτύσσονται με τον αέρα ούτε κατά τη πρηνή ή την υπτία θέση χαρακτηρίζονται ύποπτες. Η διαφορο-διάγνωση καλοήθους από κακοήθη στένωση γίνεται από τη παρουσία ή μη μάζας ή πεπαχυμένου τοιχώματος, τη πιθανή διήθηση του παρακείμενου λίπους και την ύπαρξη διογκωμένων λεμφαδένων (Εικ. 8α και β).

 

Βιβλιογραφία                 

1. El-Maraghi RH, Kielar AZ. CT colonography versus optical colonoscopy for

    screening asymptomatic patients for colorectal cancer a patient, intervention,

    comparison, outcome (PICO) analysis. Acad Radiol.2009 May16: 564-571.

2. Lieberman DA. Clinical practice. Screening for colorectal cancer. N Engl J Med.

    2009 Sep 361: 1179-1187.

3. Sutherland T, Coyle E, Lui B, Lee WK. Extracolonic findings at CT colonography:

     a review of 258 consecutive cases.J Med Imaging Radiat Oncol. 2011 Apr 55:

     149-152.

4. Kim DH, Pickhardt PJ, Taylor AJ, Leung WK, Winter TC, Hinshaw JL, Gopal DV,

    Reichelderfer M, Hsu RH, Pfau PR. CT colonography versus colonoscopy for the  

    detection of advanced neoplasia. N Engl J Med.2007 Oct 357: 1403-1412.

5. Chaparro M, Gisbert JP, Del Campo L, Cantero J, Maté J. Accuracy of computed

    tomographic colonography for the detection of polyps and colorectal tumors: a

    systematic review and meta-analysis. Digestion.2009 Μay 80: 1-17.

6. Pickhardt PJ, Hassan C, Halligan S, Marmo R. Colorectal cancer: CT colonography

    and colonoscopy for detection--systematic review and meta-analysis.Radiology.

 

Διαβάστηκε 6573 φορές

Website Security Test

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ